top of page

סלט פפאיה (סום טאם) SOM TAM

עודכן: 3 באוג׳ 2021

אני חושב שכל מי מכם שביקר בממלכה התאית לבטח נחשף למנה הזו, בין אם בדוכן נייד ובין אם במלון מפואר. התאים והתיירים משוגעים על המנה הזו בין אם כחלק מארוחה או כחטיף לאורך שעות היממה, הסלט הזה נאכל בכל מקום ובכל שעה והוא אחת ממנות הדגל של המטבח התאי.

הפפאיה שנשתמש בה בסלט היא ירוקה וקשה, ממש בוסרית (ירוקה בחוץ לבנה בפנים) פאפיה שהתחילה להבשיל ולהתרכך כבר לא מתאימה למנה הזו.

הפפאיה הירוקה עדיין לא פיתחה את הטעם האופייני לפרי ומתשמשים בה בסלט בשל טעמה הניטרלי ויכולתה לקבל את הטעמים הסובבים אותה. הפפאיה בריאה מאוד ועשירה בסיבים תזונתיים, בויטמין C, B ובחומצה פולית.



לפאפיה יש קליפה חיצונית ירוקה מבריקה אותה אנו נקלוף (היא ממש מרה אז אל תנסו לטעום) ונשתמש בחלק הלבן הבשרני עד החלל המרכזי בו מצויים הגרעינים (בשלב זה של חיי הפרי הגרעינים לבנים ורכים).

אז נתחיל בלקלוף את הפפאיה עם קולפן רגיל עד שמסירים את הקליפה החיצונית. בשלב הבא נשתמש בקולפן פסים ייעודי או לחילופין לגרר את הפפאיה על גבי פומפיה גסה, חשוב לנסות לבצע זאת לאורך הפפאיה כדי לייצר פסים ארוכים ככל הניתן. שיטה נוספת ומוצלחת יותר מהפומפיה היא לחרוץ חריצים לאורך הפפאיה ולעבור עם קולפן רגיל לאחר מכן, כך שנקבל רצועות דקות וארוכות של פפאיה. למי שבטוח בכישורי הסכין שלו, יכול לפרוס את הפפאיה לפרוסות דקות לאורך (עד הגרעינים) וכל פרוסה להפוך לגפרורים דקים.


מצרכים לסלט (למנה אחת)

1 כוס רצועות פפאיה ירוקה - עם קולפן פסים או כל שיטה אחרת

1/4 כוס רצועות גזר (גם הוא עם אותו קולפן פסים או על פומפיה גסה)

2-3 תרמילי שעועית ירוקה טריה חתוכים לחתיכות של 2 ס"מ

2-3 שיני שום

1-2 צ'ילי חתוך לחתיכות (ככל שתקצצו דק יותר כך המנה תהיה חריפה יותר)

1 כף שרימפסים מיובשים קטנים (אופ')

2-3 עגבניות שרי חצויות

1 כף בוטנים קלויים (אופ')


לרוטב

2 כפות רוטב דגים

1 כף מיץ ליים/לימון

1 כף סוכר דקלים / 1/2 כף סוכר לבן

1/2 כף רוטב תמרהינדי (איך להכין ראו כאן)


הכנה

את סלט הפפאיה מכינים במכתש עשוי מחימר ועלי העשוי מעץ, השימוש במכתש ועלי מבטיח הן איחוד של מצרכי הרוטב בשלב הראשון ובשלב השני עם הוספת החומרים הקשים (הפפאיה והשעועית) משמש לרכך אותם ולהביא אותם למצב שהם נוחים יותר לקבל את טעמי המנה וללעיסה.

שיטת העבודה כוללת עבודה סימולטנית של העלי ביד ימין וכף ארוכה ביד שמאל, מכים עם העלי בחומרי הסלט ועם הכף גורפים את החומרים מהדפנות למרכז ומוודאים שכל הרכיבים יקבלו "טיפול" הולם.

אני יוצא מנקודת הנחה שאין לכם מכתש ועלי המיועדים להכנת som tam ולכן נפרט את ההכנה בדרך מערבית .


הכנת הרוטב

בצלוחית מערבבים את כלל חומרי הרוטב עד להמסת הסוכר, מניחים בצד.


הכנת הסלט

מכינים קערת ערבוב גדולה להרכבת הסלט.

מועכים את שיני השום עם הסכין על קרש החיתוך קוצצים דק ומוסיפים לקערת הערבוב .

חותכים את עגבניות השרי לחצאים, נותנים להן מעיכה קלה עם צד הסכין ומכניסים לקערה

גם השעועית הירוקה תקבל טיפול דומה של מעיכה קלה עם צד הסכין ולאחריו חיתוך לגודל של 2 ס"מ

את הפאפאיה המגוררת אפשר לשים בשקית ולדפוק מעט עם מערוך כדי לרכך אותה מעט ומעבירים לקערת הערבוב.

מוסיפים את שאר החומרים מערבבים ערבוב ראשוני, מוסיפים את הרוטב ומערבבים שוב.

טועמים ומאזנים טעמים (אנחנו מפשים שכל הטעמים יחיו בהרמוניה ולא יהיה טעם אחד דומיננטי שיאפיל על השאר)

מעבירים לצלחת הגשה. אפשר להגיש לצד כרוב לבן חתוך דק או שעועית ירוקה.


בתאבון!






266 צפיות

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page