ממרחים ומטבלים הם ליבו הפועם של המטבח התאי, בין אם הם מוגשים לצד ירקות טרים חתוכים, או לצד מנות מורכבות, הם תמיד מקבלים מקום של כבוד על השולחן ובתכנון הארוחה והטעמים.
היום נכיר סוג חדש של מטבל שלא הצגתי לכם עד היום - Lon.
לון הוא שם כללי למטבל המועשר בקרם קוקוס, הפרוש המילולי הוא לבשל/לאדות (simmer/stew). מטבלים אלו הם לרוב עדינים יותר הן בטעמם והן ברמת החריפות ולכן יתאימו גם למי שלא אוהב טעמים עזים מדי או חריפות גבוהה. עדינות הטעמים מאפשרת התנסות במרחב טעמים גדול יותר, לטעמי, מאשר במטבלים העזים בהם חוש הטעם והריח חווים מתקפה חזיתית, אם נמשיל את המטבלים למוזיקה, הרי ש נאם פריק Nam Prick יהיה רוק כבד ואילו Lon יהיה סימפוניה מעודנת. לשניהם יש מקום ואת שניהם כיף וטעים לאכול.
לון גונג הוא מטבל מבוסס קרם קוקוס ושרימפס ( Gung = שרימפס בתאי) המציג טעמים קלאסיים נקיים ומעודנים, את המתכון הזה אני מביא מספרו האלמותי של David Thompson - שאימץ את המתכון מאחת מבנותיו של המלך ראמה השני, המתכון הזה מאוד מאפיין את אזור בנגקוק העשיר בשרימפס ובמטבח פחות בועט וחריף מאשר באזורים אחרים בתאילנד. עשיתי מעט התאמות למתכון כדי שהמטבל יכיל פחות נוזלים מאשר במתכון המקורי.
עוד מטבלים אפשר למצוא כאן
מצרכים
3/4 כוס קרם קוקוס
1/3 כוס ציר
1/2 כפית מלח
2 כפות בשר לבן שומני קצוץ דק או טחון (ספיריבס/בטן יעבדו כאן מצויין)
1 כף סוכר דקלים או 3/4 כף סוכר לבן
1 כף רוטב דגים
2 כפות נוזל תמרינדי (אפשר להחליף במיץ לימון אבל להוסיף רק לאחר כיבוי האש)
4-5 שרימפס גדולים נקיים קצוצים דק דק
2 בצלצלי שאלוט קצוצים דק דק
1 צ'ילי אדום גדול חתוך לטבעות
חופן עלי כוסברה
2 כפות קרם קוקוס (אופ')
הכנה
בסיר קטן מביאים לרתיחה את קרם הקוקוס הציר והמלח, מוסיפים את הבשר הלבן,מבשלים כשתי דקות במהלכן מערבבים ומוודאים כי לא נהבשר לא נדבק לגושים.
מוסיפים את הסוכר, נוזל תמרינדי ורוטב הדגים- טועמים ומאזנים
מוסיפים את השרימפס ומבשלים כדקה עד שהם מוכנים.
מסיימים את המנה עם הוספת שאלוט וצ'ילי, מכבים את האש ומוסיפים את עלי הכוסברה.
אפשר להעשיר את הרוטב עם עוד 2 כפות קרם קוקוס.
המטבל צריך להיות קרמי, מלוח, חמוץ עם מעט מתיקות.
משיגים לצד ירקות חיים (מלפפונים, כרוב, עגבניות ירוקות, מנגו ירוק, בצל ירוק, עלי תרד, עלי רוקט וכ"ו) ירקות כבושים או דגים.
בתאבון!
Comments