אני לא חושב שהמנה האייקונית הזו צריכה הכרות או יחסי ציבור, אבל לטובת מי שאולי איכשהו פספס אותה הנה כמה מילים עליה.
פרוש השם - המילה טום (TOM) בתאי משמעותה היא הבא לרתיחה, את המילה יאם (YUM) נתרגם כ ציר העשוי מערבוב המרכיבים מתוק, חמוץ וחריף.
כשנחבר טום+יאם נקבל את המתכון הבסיסי למרק והוא - "הבא לרתיחה ציר מתוק חמוץ חריף".
המילה השלישית בשם המנה תתאר איזה מרק זה, לדוגמא:
עבור שרימפס- Goong
Gai - עבור עוף
Tofu- עבור טופו
מרק הטום יאם הקלאסי הוא מרק חמוץ חריף צלול יחסית, קל להבדיל בינו לבין המרק השני המאוד מוכר שהוא ה טום קא ( TOM KA) היות והאחרון מבוסס על חלב קוקוס המעניק לו גוון לבן.
המתכון שנכין היום הוא של הגרסה הקרמית יותר של טום יאם והוא נקרא טום יאם גונג נאם קון. בכדי להפוך את המרק לקרמי נוסיף מעט חלב מרוכז לא ממותק בכדי לעבות מעט את המרקם, לחילופין אפשר להשתמש בקרם קוקוס.
מי שרוצה להשאר עם הגרסה הקלאסית יכול לוותר לגמרי על החלב המרוכז/קרם הקוקוס ולהשאר עם מרק צלול.
המרק עצמו מאוד קל להכנה ולא דורש שימוש בטכניקות מורכבות או כלים מיוחדים, סיר קטן וכף ואתם מסודרים.
על מה חשוב להקפיד כשמכינים את המנה:
חומרי גלם טריים וטובים
לא לבשל יתר על המידה את השרימפס/עוף
לפני שתשאלו:
אפשר להחליף את השרימפס בחזה עוף
רוטב דגים אפשר להחליף ברוטב סויה - ישנה את הטעם
גלנגל אפשר להחליף בג'ינג'ר - מאוד ישנה את הטעם
אם אין משחת צ'ילי אפשר לוותר, מאוד ישנה את הטעם
במתכון המקורי יש כוסברה ארוכה בנוסף לכוסברה הרגילה, כאן השמטתי אותם היות ובארץ זו משימה קשה למצוא את העלים הללו.
מצרכים
3-5 שרימפס קלופים ונקיים (או 120 גרם רצועות חזה עוף)
1/2 1 כוסות ציר עוף
5 פיסות גלנגל טרי /או ג'ינג'ר טרי
1-2 גבעולי למון גראס
2-3 עלי קפיר ליים
1 שורש כוסברה
3-5 פטריות חצויות
1/2 עגבניה חתוכה לפלחים או 2-3 עגבניות שרי חצויות
שני גבעולי כוסברה עם העלים - חתוכים גס
1-3 פלפלים חריפים חצויים - לפי הטעם
לתיבול
1 כף רוטב דגים
מיץ מליים אחד (או מחצי לימון)
1 כף משחת צ'ילי
2-3 כפות חלב מרוכז לא ממותק או קרם קוקוס (אפשר גם בלי)
הכנה
בקערית מערבבים מיץ ליים, משחת צ'ילי וחלב מרוכז
מועכים עם הסכין את שורש הכוסברה וגבעולי הלמון גראס
יוצקים את ציר העוף לסיר קטן מביאים לרתיחה עדינה
מוסיפים לסיר את גבעול הלמון גראס, עלי קפיר ליים, שורש הכוסברה, גלנגל/ג'ינג'ר, והפלפל החריף, משאירים את הנוזל ברתיחה עדינה למשך 3-5 דקות.
מוסיפים את הפטריות וממשיכים לבשל ברתיחה עד שהן מוכנות (כ 3-5 דקות)
מוסיפים את השרימפס, העגבניות ורוטב הדגים מבשלים עד שהשרימפס מבושלים ומשנים צבע לוורד.
מוסיפים את גבעולי ועלי הכוסברה.
מכבים את האש ומוסיפים את תכולת הקערית עם מיץ הלימון, משחת צ'ילי והחלב המרוכז
טועמים ומתקנים טעמים בהתאם - המרק צריך להיות חמוץ, חריף ומעט מלוח.
מעבירים לקערת הגשה ומקשטים במעט עלי כוסברה
בתאבון!
Kommentit